Jak se o obilí starali lidé dříve a jak se zpracovává dnes ? Proč někteří lidé nesmí jíst rohlík, chléb, koláče a jiné? To vše a mnoho zajímavých informací se děti dověděly od Terezky Pacovské, která nás se svými programy pravidelně navštěvuje. Občas nám přiveze i nějaké to živé zvířátko. Z tohoto programu nám však zůstala voňavá a chutná vzpomínka. Vlastnoručně upečené dva bochníky chleba s žitnou resp. špaldovou moukou. Mňamka!!!
V současné době probíhá na spoustě zahrádek sběr letošní úrody. My jsme se rozhodli udělat si v družině z těch dobrot podzimní piknik. Děti přinesly na ochutnávku jahody, maliny, ostružiny, borůvky, jablka, hrušky, švestky, dýni i brambory. Ochutnávali jsme je ve formě čerstvé, sušené i zavařené. A úplně nejvíce chutnaly ve formě jablečného štrůdlu či bramboráků. A jelikož nám do toho ještě svítilo sluníčko, báječně jsme si to užili.
Děkujeme všem rodičům, kteří nám přispěli k tak bohaté hostině a některým děkujeme i za jejich drahocenný čas strávený přípravou již zmiňovaných dobrot.
Společenský oděv, hudba, taneční hodiny, dámské a pánské volenky, soutěž tanečních párů a nakonec bohatá tombola. Vše, co patří k tradičnímu plesu, zažily děti ve čtvrtek odpoledne v družině.
I v letošním roce jsme se zapojily do projektu pořádaného Skautským centrem Domašov nad Bystřicí - Vaření a kouzlení v kuchyni. V minulých ročnících děti vařily pokrmy z mléka nebo zeleninové polévky. Vyzkoušely si i přípravu studené kuchyně. Letos vařily dobroty z brambor. Na jídelním lístku se tak objevily zapečené brambory, bramboráky, šišky s mákem či bramborový guláš. Za dohledu profesionálního kuchaře se vše povedlo. A vzhledem k tomu, že nezbyl ani drobeček, lze usoudit, že to bylo výborné.